Monday, July 22, 2013

Cerpen 2.... Part 5

Farhana semakin rimas dengan bekas suaminya itu. Saban hari, dia sering di ganggu oleh Khai. Entah apa yang lelaki itu mahukan dari dirinya. Bahkan, di pejabatnya pun Khai boleh mengganggunya sehingga tumpuan terhadap kerja terganggu.
“Cik Farhana, ada orang ingin berjumpa dengan cik,” kedengaran suara setiausahanya melalui intercom.
“Saya sibuk,” kata Farhana ringkas.
“Tapi cik, lelaki ini bertegas ingin berjumpa dengan cik,” kedengaran lagi suara setiausahanya.
“Baiklah, suruh dia masuk,” kata Farhana yang rimas dengan gangguan bekas suaminya.
“Apa yang awak nak?” soal Farhana.
“Sayang, saya nak awak,” kata Khai terus terang. Sayang? Geli telinga aku mendengarnya... bisik hati Farhana.
“Tolonglah, saya dah tak ada hati pada awak, tau tak? Saya sibuk ni, tolong jangan ganggu saya,” kata Farhana tegas. Farhana ini bukan lagi Farhana yang mudah dipijak kepala.
“Ok. But I want you to remember that I won’t stop disturb you until you accept me,” kata Khai dengan nada romantis lalu segera meletakkan sejambak bunga mawar di atas meja Farhana. Setelah melemparkan sebuah senyuman, Khai segera berjalan keluar dari pejabat Farhana.

Farhana segera mengambil bunga yang diletakkan di atas mejanya dan membuangnya ke dalam tong sampah. Sayang, bunga itu memang cantik namun bunga itu dari Khai. Tidak mungkin dia akan menerima sebarang hadiah dari Khai yang dahulu sangat membencinya dan tidak memberikan peluang kepadanya untuk menjadi seorang isteri yang solehah. Lalu, manik halus turun dari kelopak matanya dan dia segera menyeka air matanya itu. Dia tidak akan membenarkan kenangan lama menghalangnya dari Berjaya. Sekarang dia sudah menjadi seorang ketua editor di salah sebuah majalah. Malah, statusnya lebih tinggi daripada Khai.

No comments:

Post a Comment