Hari tue aku share resepi makaroni bakar.. so, skang mcm yg tertera di atas, aku nk shara ngn korang tentang resepi pizza..
Bahan - bahan:
Doh pizza
- 200g (2 cawan) tepung gandum
- 20g (2 sudu teh) yis segera
- 3g ( 1/2 sudu teh) garam
- 5g (1 sudu makan) minyak sayuran @ minyak zaitun
- air suam untuk menguli
- 360g (3 biji) tomato masak, dicincang besar
- 60g (3 sudu makan) pes tomato
- 90g (1 biji) bawang besar, dicincang halus
- 10g (1 sudu makan) minyak sayuran
- 30g (2 sudu makan) gula merah
- 3g (1 sudu teh) oregano
- 180g ayam (bahagian dada) dibuang kulit dan didadu
- 100g nenas dalam tin (ditapis daripada sirapnya), didadu
- 50g lobak merah, dikisar nipis
- 120g keju mozzarella, diparut kasar
(a) Doh piza
- Campurkan tepung gandum, yis, garam, gula dan minyak dalam mangkuk besar. Masukkan air suam.
- Uli adunan tersebut sehingga ia menjadi satu doh yang lembut dan elastik.
- Masukkan doh ke dalam bekas yang disapu minyak dan diletakkan di tempat yang panas selama 40 minit. Doh ini akan naik seganda.
- Minyakkan acuan piza.
- Canaikan kepada bentuk bulat dengan ketebalan 2 sm.
- Masukkan ke dalam acuan yang telah diminyakkan dan tinggalkan selama 10 minit sebelum diletakkan topping.
- Tumis bawang besar sehingga lembut. Kemudian masukkan tomato yang dicincang dan kacau sehingga ia lembik.
- Masukkan tomato paste, oregano/basil serta gula merah dan masak atas api yang perlahan selama beberapa minit sehingga pekat. Sejukkan.
No comments:
Post a Comment