Monday, July 18, 2011

Pizza....

Hello... ^^

Hari tue aku share resepi makaroni bakar.. so, skang mcm yg tertera di atas, aku nk shara ngn korang tentang resepi pizza.. 

Bahan - bahan:
Doh pizza
  • 200g (2 cawan) tepung gandum
  • 20g (2 sudu teh) yis segera
  • 3g ( 1/2 sudu teh) garam
  • 5g (1 sudu makan) minyak sayuran @ minyak zaitun
  • air suam untuk menguli
Sos Tomato
  • 360g (3 biji) tomato masak, dicincang besar
  • 60g (3 sudu makan) pes tomato
  • 90g (1 biji) bawang besar, dicincang halus
  • 10g (1 sudu makan) minyak sayuran
  • 30g (2 sudu makan) gula merah
  • 3g (1 sudu teh) oregano
Topping
  • 180g ayam (bahagian dada) dibuang kulit dan didadu
  • 100g nenas dalam tin (ditapis daripada sirapnya), didadu
  • 50g lobak merah, dikisar nipis
  • 120g keju mozzarella, diparut kasar
Cara penyediaan
(a) Doh piza
  1. Campurkan tepung gandum, yis, garam, gula dan minyak dalam mangkuk besar. Masukkan air suam.
  2. Uli adunan tersebut sehingga ia menjadi satu doh yang lembut dan elastik.
  3. Masukkan doh ke dalam bekas yang disapu minyak dan diletakkan di tempat yang panas selama 40 minit. Doh ini akan naik seganda.
  4. Minyakkan acuan piza.
  5. Canaikan kepada bentuk bulat dengan ketebalan 2 sm.
  6. Masukkan ke dalam acuan yang telah diminyakkan dan tinggalkan selama 10 minit sebelum diletakkan topping.
(b) Sos
  1. Tumis bawang besar sehingga lembut. Kemudian masukkan tomato yang dicincang dan kacau sehingga ia lembik.
  2. Masukkan tomato paste, oregano/basil serta gula merah dan masak atas api yang perlahan selama beberapa minit sehingga pekat. Sejukkan.
(c) Topping

  1. Hiaskan piza dengan topping.
  2. Piza kemudian diakhiri dengan taburan keju mozzarella dan oregano.

No comments:

Post a Comment